BENHINNEBETENNELSE

Siden er ment som en generell orientering som ikke erstatter evt. konsultasjon hos fysioterapeut/lege. 

Benhinnebetennelse (BT)/ Shin splint eller periostitis tibiae som betyr «betennelse av den senen som omgir skinnebenet». Dette er en relativt vanlig skade for utøvere som utsetter seg for intensiv trening på harde baner, gater eller gulv. BT utløses vanligvis av løping og idretter med hoppmoment (Aerobic/spensttrening). Løpere som lander på tå, løper med føttene utadrotert eller løper med piggsko, er spesielt utsatt. Økt pronasjon dvs. innoverdreiing av foten - foten lander på ytre fotrand (plattfothet) (løping på skrånende veikant kan tvinge løperen til å pronere), nedsenket eller for høy fotbue kan også være en bidragene årsak. Det kan virke som om BT er en sesongrelatert skade, det er flere som får skaden på vårparten enn ellers på året. Dette kan komme av økt intensitet på treningen, hardt underlag, og bruk av sko med dårlig støtdemping (piggsko). Mange utøvere får disse problemene hvert år, men ofte er smertene så små at man betrakter det som en normaltilstand. Hvis skaden blir kronisk (> 6 uker) er det trolig ingen inflammasjon, men det kan forekomme vevsendringer og man kaller da skaden tendinose istedet

Smerten ved BT er ofte lokalisert til skinnebenets nederste del (Fig.1.). Det er flere muskelgrupper som kan være involvert ved smerte omkring skinnebenets indre kant, men det er ofte tibialis posterior (bakre skinnebensmuskel) (Fig.2.) som er årsaken til problemene. Under arbeid drar muskelen seg sammen, dette fører til at foten beveger seg til en stilling som kalles supinasjon (utoverdreining av foten). Virkningen til tibialis posterior er bl.a. å motvirke pronering. Hvis tibialis posterior er for svak/for kort kan dette føre til irritasjon langs skinnebenets benhinne fordi muskelen dras oppover ved arbeid og nedover ved pronering.

Fig.1. Smerteområde ved benhinnebetennelse/Bakre skinnebensmuskel

Symptomer på benhinnebetennelse:

- ømhet langs skinnebenets indre kant (fig.1)

- hevelse langs/over skinnebenet

- smerte kan utløses av nedoverbøyning av tær/fotledd

- smerter som opptrer under og/etter løping og hopping

Forebyggende tiltak:

- bytte underlag gradvis og tilpasse aktiviteten etter dette

- gode sko/ korrigering av fotfeil

- god oppvarming

- styrketrening og uttøyning av tibialis posterior

- Spensttrening/ Aerobic på matter

Behandling:

- redusere eller forandre belastning - unngå asfalt/piggsko, alternativ trening der man unngår at «foten lander»

- bruke sko med økt støtdemping og/eller støtdempende såler/hælinnlegg

- bruke varmebandasje på leggen

- nedkjøling 15-20 minutter flere ganger daglig

- kjøle/varmebehandling (3 min. kjøle /1 min. varme)

- inflamasjonsdempende medisiner i akuttfasen

- tverrfriksjoner

- lokal steroidinjeksjon (lege)

- ultralydbehandling/laser kan prøves men har ikke overbevisende effekt

Det beste er å avbryte treningen og benytte alternativ trening f.eks. svømming og sykling (med hælen). Jo tidligere man avstår fra treningen som har ført til plagene, desto raskere blir skaden leget. Man bør ikke begynne å trene igjen før smerten ved belastning er borte, og ømheten ved skinnebenet er borte. Hvis man ignorerer smertene ved belastning kan tilstanden bli kronisk og meget langvarig. Operasjon kan «rense opp» en kronisk skadet benhinne, operasjonen består i å spalte muskelfacien til tibialis posterior. Men en operasjon kan ikke eliminere årsakene til at benhinnen er blitt betent.

© B.V.N. 1994.

LITTERATURLISTE.

Engebretsen,L., Mæhlum,S., (red), (1989).
Idrettsmedisin.

Farrel,C., (1987).
Löparens läkarbok.

Nilsson, S., (1982).
Behandling av idrettsskader.

Peterson,L., Renström,P., (1983).
Skador innom idrotten.