HÅNDBALL

BANE:

Fig.1. Håndballbane

Ball: Omkrets menn 58 - 60 cm, diameter 18.5 - 19.1 cm, kvinner omkrets 54 - 56 cm, diameter 17.2 - 17.8 cm, vekt 425 - 475/325 - 400 gram.

Tid: 2 x 30 minutter, pause 10 minutter. Hvert lag kan benytte 12 spillere (10+2), 4 utespillere + en keeper kan bytte ut/inn under hele kampen, f.eks. faste angreps/ forsvarsspillere.

DØMMING:

Kampen ledes av to likeverdige dommere med hjelp av tidtaker og sekretær. Dommerne skifter på å være måldommer ved kortlinjene og banedommer på banehalvdelene etter hvert som lagene skifter om å være i angrep. Dommeren kan stoppe klokken (time out) når ballen er ute av spill f.eks. hvis en spiller blir skadet.

HISTORIKK:

Håndball oppstod i Danmark og Tyskland på slutten av 1800 tallet, det ble da spilt på en fotballbane med 11 personer på laget og etter til dels andre regler. Den nåværende 7 manns håndball var det særlig Svenskene som sto i spissen for. I dag spiller håndball utelukkende innendørs. Den første klubben i Norge ble stiftet i 1936. Norges Håndballforbund ble stiftet i 1945. VM/OL blir arrangert hvert 4. år (to år i mellom), første gang 1938/1957 og 1972/1976 (K).

SPILLESYSTEMER:

Et håndballag består av 7 spillere, 6 utespillere og 1 keeper. Et lag består av tre 2 "lagdeler" - 3 bakspillere, 1 linjespiller og 2 vingspillere. I forsvar er 6:0 mest benyttet, dette betyr at spillerne er "på linje", men også 5:1 ("indianer"), 3:2:1 (offensivt forsvar), og mann mot mann forsvar blir benyttet. I angrep benytter men en rekke innøvde trekk - overgang/kryssing dvs. at spillerne bytter posisjoner, og sperrer dvs. at strekspilleren blokkerer en/to forsvarer slik at medspillerne får fri bane.

REGLER:

Spiller - motspiller:

Ikke lov å hindre motspillers bevegelse med armer og ben. Tillatt å stenge motspiller med kroppen. Spiller med ball har ikke lov til å løpe eller hoppe inn i kroppen på motspiller. Feil straffes med frikast fra det stedet feilen ble begått, mellom 6 - 9 m, 9 m frikast - motstanderne må stå minst 3m fra ballen, scoringssjanse - straffekast 7 m.

Spiller - ball:

Kan holde ballen i ro i 2 x 3 sekunder med en eller flere sprett mellom hver serie. Bevegelse - 2 x 3 skritt med en eller flere sprett mellom hver serie. Det er tillatt å drible bare med en hånd og kun en dribleserie er tillatt (dobbelstuss). Det er ikke lov å føre ballen, aktiv legg/fot er heller ikke tillatt. Feil straffes med frikast fra det stedet der feilen ble begått.

Spiller - bane:

Tramp (innenfor 6 m) av angriper medfører frikast for forsvar fra der feilen ble begått. Tramp av forsvarer medfører frikast fra 9 m med forsvarerne minst 3 m fra ballen. Tramp av forsvarer for å komme mellom angriper og eget mål medfører straffekast for angriper.

Ball - bane:

Når hele ballen har vært utenfor sidelinjen er det innkast for det laget som sist ikke berørte ballen. Når ballen har vært utenfor kortlinjen med en forsvarer (-keeper) sist på ballen, er det innkast fra hjørnet for angriper. Når ballen har vært utenfor kortlinjen med keeper sist på ballen, er det utspill fra målfeltet.

Forseelser blir straffet med advarsel, 2 minutters utvisning ved grovere forseelser, 3 x 2 minutters utvisning for samme spiller fører til diskvalifikasjon for resten av kampen.

TAKTIKK:

6 faser:

1. Startfase

2. Fremoverspill

3. Ankomstfasen

4. Spill rundt motstanders mål

5. Returfase

6. Spill rundt eget mål

10 taktiske basisprinsipper.

ANGREP        ----   Ballbesittelse  ---     FORSVAR 
Gjennombrudd         Dybde                   Opphold 
Bredde                                       Konsentrasjon
Bevegelse                                    Balanse  
Skape rom                                    Nekte rom 

BALLBESITTELSE: erobre ballen å holde den i laget

DYBDE: Laget bør ha spiller i bakhånd (ikke på linje) slik at forsvaret ikke blir for sårbart, i tillegg øker det muligheten for spill i angrep.

GJENNOMBRUDD: få ballen hurtig og presist inn eller gjennom motstanders forsvar. Gjennomtrengende pasninger er nyttig også i andre faser av spillet.

OPPHOLD: For å begrense muligheten til effektiv gjennombruddsvirksomhet i angrep. Flest spillere på forsvarssiden av motstanderne (rett side av ballen). Midtbane/angripere forsinker motstanders fremdrift ved å skjerme pasningsmulighetene.

KONSENTRASJON: For å hindre scoringsmuligheter for motparten, eller gjenvinne ballen for eget lag. Spillerne trekker seg tilbake sentralt til en sektor foran mål hvor muligheten til scoring er tilstede.

BREDDE: Laget har spillere på kanten som kan trekke forsvarerne utover til sidene slik at det skapes rom i midten.

BALANSE: Betyr at spillene i forsvar opptrer slik i forhold til hverandre at de hurtig og effektivt kan gripe inn i de angrepsforsøk som går ut på å omgå forsvarerne.

BEVEGELSE: Betyr at ballholder har flere muligheter for pasning til medspillere. Bevegelsen bør foretas enten mot ballholder eller inn i åpne rom, bort fra eller på tvers i forhold til ballholder.

NEKTE ROM: Hindre motspillere å få den plass de trenger for å skape farlige situasjoner.

SKAPE ROM: Målet for angrepsspillerne slik at de oppnår mulighet for scoring.

MANNSOPPDEKNING (FRIMERKE): Følger motspillers bevegelser ganske tett.

SONEMARKERING: Har en spesiell sone hvor man skal markere motspiller.

KONTRING (RUSH): Et raskt motangrep som oppstår hvis motstandere mister ballen.

TEKNIKK:

Kan deles i to:

Individuelt arbeid uten ball

- forflytning

- dribling

- finter

- skudd

Individuelt arbeid med ball

- pasninger

- blokkering

- sperrer

- finter

- skuespill

BLOKKERING: Møte motstander med kroppen eller blokkere skudd med armene.

DRIBLING: Sprette ballen mens man beveger seg med løftet blikk.

FINTE: Lure motstander ved å late som man gjør en ting mens man gjør noe annet.

PARERE: Forsvarsspillerne forhindrer ballen (med armene) å gå mot mål

PASNING: Kan foregå på mange måter, kast, stuss, lemping, bak ryggen osv.

PIRUETT: Finte der man kommer forbi motstander ved å snu seg 360º rundt om sin egen lengdeakse.

SLIDING: Forflytning i forsvar, dvs. at føttene går sidelengs langs gulvet istedenfor å krysse bena. Tyngden på fotballene og knærne lett bøyd.

SKJERMING: Være mellom motspiller og ball.

SKUESPILL: Dessverre alt for utbredt, men ganske effektivt ovenfor dommerne.

SPERRE: Se spillesystemer.

SKUDD:

GRUNNSKUDD: Kaster ballen i skulderhøyde med aktiv bruk av arm/hånd/ fingerledd med et ben (stemfot) i gulvet

FROSK: Hoppskudd, dvs kast etter sats på en fot mens man fører arm og ball godt tilbake før man begynner det egentlige kastet.

STEGSKUDD: "Skyte i steget", ofte overraskende skudd for målvakten fordi man skyter uten stemfot.

UNDERARMSSKUDD: Som vanlig grunnskudd, men med lav arm.

TRICKSKUDD: F.eks. score fra død vinkel vha. skru.

LOBB: Ballen sendes over og ned bak keeper.

FLYVER: Betyr at spiller hopper inn i målfeltet og mottar/skyter ballen før spilleren lander. Krever god timing(være på riktig sted på riktig tidspunkt).

© B.V.N. 1994.

LITTERATURLISTE
Jacobsen, E.B. Ballaktiviteter
Universitetsforlaget 1983.

Diserud, E. m.fl. trening - helse-trivsel. Kroppsøving for videregående skole
Universitetsforlaget 1994.