Stevia

I forbindelse med ernæringsfaget (6 ECTS) jeg tok i 2006 ble jeg kjent med alternative søtningsmidler bla. Stevia eller Stevia rebaudiana på fagspråket. Stevia som tilskudd ble forbudt i Norge i 2004, det er også forbudt i EU og USA. Mange mener at avgjørelsen ble tatt på manglende grunnlag bla. basert på rotteforsøk med analogt inntak på 30 kg til mennesker. Både Dag Viljen Poleszynski og Kaare Norum (som ellers er uenig i mye) går god for planten, og i Japan er det et søtningsstoff som blir benyttet i 100 tonn klassen i året. Planten som opprinnelig er fra Søramerika har blitt benyttet som søtningmiddel der i lang tid.

Planten blir oppgittt til å være 10-15 ganger søtere enn sukker, og den kan benyttes som tørkede blader eller som væske etter et oppkok av bladene. Steviosid som er et konsentrat av Stevia blir oppgitt til å være 300 ganger søtere enn sukker.

Det er lov å kjøpe planten i Norge, og hva hver enkelt bruker den til kan ingen kontrollere. Frø kan kjøper hos Leüthens Frø eller Medurt pharma. Planten kan også kjøpes fra medurt pharma. Det finnes flere norske sider om stevia. Rolv Hjelmstad har en side Urtekilden, og Anne-Mette Helland dyrker stevia.

Stevia har noen medisinske effekter som er verd å merke seg. I litteraturen oppgis Stevia til å ha gode (signifikante) effekter på hypertensjon og type II diabetes via bedret glulosetoleranse og reduksjon av blodsukkernivå.

Hva et for stort sukkerinntak kan føre til er det delte meninger om, og boken Sukker en snikende fare av Poleszynski og Mysterud ISBN 8205332592 angir en fullstendig oversikt over potensielle medisisnke farer som imidlertid blir slaktet av det etablerte ernæringsmiljøet. Ved å erstatte sukker med Stevia kan man redusere sukkerforbruket, men i boken løser det kun noe av problemet fordi sukker er en fellesbetegnelse på karbohydrat.

Jeg bruker ikke sukker, men har stående 0,5 kg Sukrin (erytritol) hvis det skulle bli aktuelt, så jeg har egentlig ikke noe behov for planten. Men som et forsøk for å se om det fungerer som søtningsmiddel har jeg har sådd 15 frø, og etter 7 dager er det 9 planter dvs. en spireprosent på 60%.

Steviaplante 7 dager.